In sectiunea 11 intitulata Control intern, din Ordinul 3055/2009 se mentioneaza ca sub aspectul regulilor contabile, entitatile trebuie sa aiba în vedere:
– existenţa unui manual de politici contabile;
– existenţa unei proceduri de aplicare a acestui manual;
– existenţa de controale prin care să se asigure respectarea manualului;
In 2010, Ministerul de finante a elaborat un Ghid practic cu privire la aplicarea Ordinului 3055, ghid care detaliaza mai mult modul cum trebuie intocmit acest document.
Pe scurt :
1. in aplicarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, entităţile trebuie să dezvolte politici contabile proprii care se aprobă de administratori.
2. regulile şi tratamentele contabile trebuie să fie cele prevăzute de Reglementările contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, aprobate prin OMFP nr. 3055/2010.
3. poate consta fie intr-un singur document (manual) care cuprinde atât reguli şi tratamente contabile prevăzute de reglementările contabile, cât şi documente justificative ce stau la baza înregistrării operaţiunilor economico-financiare, fie in două sau mai multe documente care formează un tot unitar.
4. elaborarea politicilor contabile trebuie sa inceapa cu identificarea societăţii comerciale căreia îi sunt aplicabile politicile contabile, respectiv denumirea societăţii, adresa, numărul din registrul comerţului, codul unic de înregistrare.
5. desi politicile contabile reprezintă un document intern, acestea sunt analizate/consultate de către auditorii financiari/statutari, auditorii interni, organele cu atribuţii de control în domeniul financiar-contabil, personalul din departamentele financiar-contabile.
6. chiar dacă este prevăzută în legislaţia naţională obligativitatea conducerii contabilităţii în limba română, politicile contabile trebuie să cuprindă o precizare în acest sens.
7. este necesară menţionarea monedei în care este ţinută contabilitatea, respectiv leu sau leu şi valuta, în cazul tranzacţiilor în valută.
8. trebuie sa se precizeze modul în care se procedează atunci când entitatea deruleaza operaţiuni pentru care nu are prevăzute tratamente contabile în politicile contabile aprobate.
9. trebuie să existe o procedură de aplicare a manualului de politici contabile, ca şi un control asupra modului de respectare a acestuia.
10.trebuie sa prevada modul in care se face corectarea erorilor contabile.